Ska ni skiljas mamma?

http://www.expressen.se/ekonomi/1.2648685/over-1-000-kronor-for-ryanairvaska

Var på fest för ett tag sen, och vanan trogen när jag berättar var jag jobbar kommer det ett par, tre, flyghistorier som ett brev på posten.

Det var bland annat en fantastisk berättare som stod för en av historierna, och jag kan inte för något i världen återge det på det sätt han framställde det. Men jag skrattade så tårarna rann och såg hela scenariot framför mig.

Mannen, hans hustru, och deras två barn hade bestämt sig för att flyga med bolaget som ska höja väskpriset på torsdag (se länk). De bodde vid tillfället i England och hade varit på semester i Sverige och skulle nu flyga hem, och ankom till flygplatsen någon timme innan flygavgång med sitt bagage och ställde sig i incheckningskön. När de kom fram påpekade damen att det bara var en halvtimme till avgång så det brådskade att ta sig till gaten, men bad dem ställa upp sina bagage på vågen.

-Jaha, det blir lite övervikt här, sa hon, nu ska vi se…utöver tillåten vikt…det blir 4200:- tack!

Nu blev det action hos familjen som inte hade några 4200 att slänga upp sådär utan att blinka, så de beslutade sig för en annan taktik, de bestämde sig för att öppna väskorna och helt enkelt slänga allt som skulle bli billigare att köpa nytt än att betala frakt för.

Nu var det bara ett litet problem, familjens medlemmar var inte överens sinsemellan vilka av tillhörigheterna som var slängbara och vilka som var inte var det, varpå den ene slängde ett par fotbollsskor i soptunnan och en annan plockade upp dem igen och lade dem i väskan igen. Hela golvet i avgångshallen upptogs av familjens gods som åkte upp och ner i väskor ackompanjerat av gråt och tandagnisslan och incheckningsdamens ”nu måste ni skynda er om ni ska med”.

Hustrun grät högljutt och yngsta barnet stod bredvid sin mamma och undrade:

-Mamma, ska ni skiljas?

Familjen missade planet. I och med de icke ombokningsbara billiga biljetterna förlorade de även avgiften för dessa. Men väskorna med innehåll fick åka med till en annan flygplats där nya biljetter inköptes hos ett flygbolag som accepterade fler kilon per väska än det första. Visserligen något dyrare biljetter, men ärligt talat spelar det kanske inte någon roll vilket som går till vad, det är totalkostnaden som är intressant ändå.

Olika bolag har olika målgrupper, och lågprisbolagen satsar på passagerare som ska flyga från A till B utan bagage som har gott om tid. Och det är bra. Alla andra gör rätt i att kolla villkoren och räkna på summan som står efter ordet ”Totalt:”. För om man låter sig luras att tro att annonspriset ”Från 99″ betyder att det är detsamma som att det är summan man kommer att betala, blir man kanske besviken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>